Voortgang corona-noodhulp - 2020
De afgelopen periode ontvingen de GZB, CGK en Verre Naasten tientallen verzoeken om financiële ondersteuning van diaconale hulpacties in het kader van de coronacrisis. Hulpacties zijn van start gegaan, andere worden momenteel uitgerold. Lees en bekijk hieronder wat er in verschillende landen bij uiteenlopende partners aan diaconale noodhulp wordt uitgevoerd.
Update 7 december 2020: Evangelist Vasily* benutte zijn tijd goed
Afgelopen maart werden veel mensen overvallen door de coronapandemie. Zo ook de Russische evangelist Vasily, die een bezoek bracht aan zijn geboorteland in Centraal-Azië. Van de ene op de andere dag werden de grenzen gesloten… >> lees meer.
Update 18 november 2020: Kerk doorbreekt de negatieve spiraal van drugs en geweld
Al vóór de coronacrisis zorgde ds. Germán Suarez uit Colombia ervoor dat 140 kinderen die in een sloppenwijk opgroeien elke dag welkom zijn in de kerk en een gezonde maaltijd krijgen.
Het is een moeilijke tijd geweest voor het opvangproject. Toen corona uitbrak, moesten ze helaas twee maanden sluiten. Ook zijn veel ouders hun baan kwijtgeraakt. Gezinnen die toch al moeite hadden om te overleven, raakten van de een op de andere dag hun inkomen kwijt. Een drama! Mede dankzij donaties vanuit Nederland kon de kerk gelukkig helpen door voedselpakketten uit te delen.
Ds. Germán Suarez: “In de periode dat we dicht moesten, was het niet mogelijk om de kinderen goed te begeleiden. Ze werden daardoor meer dan anders blootgesteld aan de invloed van slechte vrienden, drugs, de bendes in de wijk, geweld, enz. Sommige kinderen hebben zich daarmee ingelaten. Heel erg triest om te zien!
We willen niet alleen kinderen helpen die ondervoed zijn of slechte voeding krijgen. Maar minstens zo belangrijk: we hebben ook aandacht voor de emotionele en spirituele kant van deze kinderen. Kinderen die zoveel missen: genegenheid, hoop voor de toekomst… Onze opvang is voor veel van hen een toevluchtsoord. We houden van hen, geven ze de aandacht die ze zo nodig hebben en helpen waar we kunnen.
Dankzij God zijn al onze kinderen en medewerkers in goede gezondheid. Ondanks alle problemen hebben we het verlangen en de energie om door te gaan. Het maakt niet alleen de kinderen gelukkiger, maar is ook een grote zegen voor onze medewerkers.”
10 november: Gebedsoproep uit Nepal
Vorig weekend was een team van onze partner Asal Chhimekee Nepal in Myagdi om noodhulp te verlenen. Na terugkomst en sindsdien voelde het team zich ziek. Vandaag hoorde de directeur Raju dat hij positief is getest op corona, de anderen laten zich ook testen. Ook van onze andere partner INF hoorden we vandaag dat er een heel aantal positieve gevallen zijn onder het personeel in de verschillende medische centra. In heel Pokhara e.o. zijn veel corona gevallen, ook in de kerken. Voor veel gezinnen is dit beangstigend, omdat ze sommigen hebben zien sterven.
Onze partners vragen uw gebed dat God op dit moment heel zichtbaar zal zijn met Zijn machtige en helende handen. Moge God goedheid brengen van alles wat er gaande is. Niets is voor Hem verborgen.
Update 4 november: Namens 800 kinderen in Nepal: ‘Thank you!’
Wereldwijd zitten we nog midden in de pandemie. Niet alleen het virus treft mensen, maar in landen zoals Nepal treffen vooral de strenge maatregelen de bevolking hard. Nepal telt miljoenen dagloners die al maandenlang nauwelijks kunnen werken. Geen werk betekent geen inkomen, geen geld voor voedsel, kleding of schoolspullen. GZB-partner Asal Chhimekee werkt in de sloppenwijken en arme dorpen in en rond de stad Pokhara. Honderden gezinnen in hun werkgebied hebben moeite om te overleven en geen geld om hun kinderen naar school te laten gaan.
Eén van de uitdagingen voor arme gezinnen is dat vorige maand de scholen weer zijn gestart. Een nieuw schooljaar betekent altijd extra kosten voor schooluniformen, schoenen en schoolmaterialen. Dit jaar wegen die uitgaven extra zwaar vanwege het wegvallen van inkomsten de afgelopen maanden. Samen met Asal Chhimekee Nepal willen we deze gezinnen heel graag een handje helpen, zodat de kinderen weer naar school kunnen! Mede dankzij uw bijdrage kon Asal Chhimekee aan ruim 800 kinderen uniformen en schoolmaterialen uitdelen. Wat waren ze hier blij mee! Namens de kinderen en hun ouders: Thank you!
Update 29 oktober: Onderwijs aan theologiestudenten in Peru
Sinds het begin van de uitbraak van de coronapandemie kunnen studenten van SELA (Seminario Evangélico de los Andes in Ayacucho, Peru) geen les meer krijgen op hun seminarium. Er is dus een paar maanden geleden begonnen met het aanbieden van online lessen. Dit was nog niet eenvoudig, want zowel de docenten als de studenten hadden daar weinig ervaring mee. Bovendien wonen veel van hen in afgelegen gebieden waar vrijwel geen internetbereik is.
Om toch les te kunnen krijgen, loopt één van de studenten dagelijks een half uur naar een plek op een berg waar hij toch bereik heeft. Helaas zijn er ook studenten die geen laptop of smartphone hebben en dus al maanden geen les hebben kunnen volgen. Toch is er ook een positief effect. Verschillende studenten moesten de afgelopen jaren stoppen met hun voltijdstudie omdat zij het zich financieel niet konden permitteren om te studeren i.p.v. te werken. Verschillende van deze ex-studenten hebben dit jaar hun studie weer opgepakt, omdat zij de online lessen nu beter met werk kunnen combineren. De komende tijd gaat het seminarium aan de slag om de digitale vaardigheden van hun docenten en studenten verder te verbeteren en te investeren in een digitaal studieplatform.
Update 22 oktober: God kent hun namen!
De gevolgen van COVID-19 en de lockdowns zijn enorm in Nepal. De economie heeft een klap gekregen en de armoede neemt toe. Gelukkig is er ook goed nieuws! We horen van kleine, jonge gemeenten in de bergen die te midden van alle nood present zijn en omzien naar zieken en armen.
Met een kleine bijdrage uit Nederland konden zij de afgelopen tijd o.a. voedselhulp bieden aan gezinnen die als gevolg van corona hun inkomen zijn kwijtgeraakt. Het getuigenis van deze gemeenten is niet zonder gevolgen gebleven! GZB-evangelist Jiwan Bharati vertelt blij en dankbaar over wat er in één van de bergdorpen is gebeurd. “Dankzij het liefdevol uitdelen door één kleine gemeente zijn 17 mensen uit het dorp tot geloof gekomen. Zij zijn deze maand gedoopt. God gaat door!”
Jiwan vroeg ons om vanwege de veiligheid van deze mensen geen namen te noemen. Hindoes in Nepal zijn sterk gekant tegen het christendom, en die afkeer is in deze omgeving extra sterk. Wilt u voor deze jonggelovigen bidden? God kent hun namen!
Update 12 oktober: Kerk in Cuba getuigt niet alleen in woorden, maar ook in daden
Dominee Leonardo: “Als jonge missiepost hebben we inmiddels meer dan 100 mensen kunnen helpen. Wat is het een mooi getuigenis naar onze omgeving dat we ons geloof in God ook kunnen tonen door middel van onze daden. Het is ontroerend om de huizen binnen te gaan en te horen hoe mensen God danken voor de zegen van voedsel. Mensen die op dat moment nog geen eten hadden om de dag door te komen. Velen getuigen van het geweldige werk dat de kerk kan verrichten in deze tijd van grote nood in ons land. De broeders en zusters van onze missiepost zijn gegroeid in geloof, leren dienen en hebben zegen ervaren in het helpen van de meest behoeftigen. Het heeft een grote impact op ons allen. Duizendmaal dank voor al jullie steun en medewerking aan de uitbreiding van Gods Koninkrijk op aarde. Wij bidden voor uw bediening, uw kerken en families.”
Update 6 oktober: Niet alleen hulp, maar ook voorlichting
Diolinda (vrouw met de rode jurk) uit Mozambique is vrijwilliger bij de christelijke hulporganisatie Chiyembekezo. Ze bezoekt in dorpen mensen die een zwakke gezondheid hebben. Ook geeft ze hen nu voorlichting over hoe je jezelf kunt beschermen tegen besmetting met het coronavirus: let goed op persoonlijke hygiëne en gebruik een mondkapje.
In het kerkgebouw wordt ook voorlichting gegeven over de coronamaatregelen. Daarnaast deelt het team van Chiyembekezo pakketten uit met voedsel, zeep en emmers om zo mensen te steunen die door de lockdown geen eten meer kunnen kopen. Mede dankzij uw hulp! Heel hartelijk dank daarvoor.
Update 30 september: Dorst naar het Woord van God in Cuba
Geliefde broeders en zusters, er gebeuren deze dagen bijzondere dingen! Elke keer als we naar mensen toegaan om hen eten te brengen en om het Evangelie te delen, zien we dorst naar het Woord van God. Gisteren en vandaag hebben we aan 20 mensen ontbijt uitgedeeld. We bezochten onder andere een moeder en haar dochter. Zij leven in extreme armoede en hadden al dagen niet meer gegeten. We zullen deze familie blijven helpen. Op een andere plek hielpen we een ouder echtpaar dat hun twee kleinkinderen in huis heeft. Verschillende mensen hebben een persoonlijk geloofsgetuigenis met ons gedeeld. We zijn dankbaar dat God ons de mogelijkheid geeft om te helpen en om Zijn liefde te delen. Glorie aan Hem!
Bekijk hieronder een aantal foto’s:
Update 28 september | Miljoenen Peruanen zijn hun baan kwijtgeraakt
De coronacrisis heeft Peru hard geraakt. Het aantal besmettingen is enorm toegenomen, met name onder de armere lagen van de bevolking. Ondanks de lockdown moesten velen de straat op, omdat ze zonder inkomsten niet kunnen overleven. Tegelijkertijd raakten door de crisis letterlijk miljoenen mensen hun baan kwijt. Nu kunnen mensen op het platteland meestal nog overleven, omdat hun vaste lasten vaak laag zijn en er altijd wel voedsel beschikbaar is. De mensen die het hardst getroffen zijn, leven doorgaans in de arme stadswijken. Zij moeten hun vaste lasten betalen en hebben niet zomaar een moestuin of boomgaard voorhanden. Grote groepen zijn daarom ook teruggekeerd naar familie op het platteland. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Aanvankelijk schoot de overheid de allerarmsten te hulp, maar dat was bij lange na niet voldoende om het hoofd boven water te houden.
De Presbyteriaanse Kerk heeft daarom een noodhulpteam samengesteld met mensen uit verschillende lokale kerken, om te kijken waar hulp geboden kan worden. Via zeven gemeenten zijn voedselpakketten uitgedeeld in drie arme stadwijken in de hoofdstad Lima, twee wijken in de stad Ayacucho, een wijk in Trujillo en een wijk in Tarapoto. Uiteindelijk konden, dankzij giften uit Nederland én uit Peru, meer dan tweehonderd gezinnen geholpen worden. In de grote omvang van de crisis in Peru lijkt dat een druppel op een gloeiende plaat. Toch mogen we geloven dat de kerk op deze manier kan getuigen van Gods liefde en hoop kan brengen aan gezinnen die grote moeite hebben om deze tijd door te komen.
Bekijk hieronder een aantal foto’s:
Update 21 september | Een daad van onbaatzuchtige dienstbaarheid
Ds. Rupak Tamang is een paar jaar geleden afgestudeerd aan het Reformed & Presbyterian Seminary, onze partner in Kathmandu, Nepal. We hebben hem in die jaren dat hij er studeerde gevolgd en we zijn blij om te horen wat hij nu doet en hoe hij voor veel mensen het verschil maakt.
Na zijn studie voelde hij zich – samen met zijn vrouw – geroepen om onder de Chepang bevolking te gaan werken, een groep die in de Nepalese samenleving nauwelijks meetelt. Hij is vorig jaar in een kleine gemeente gestart met vijf families. Maanden vol moeite en uitdagingen volgden, maar God was erbij. De meeste Chepang zijn ontzettend arm en zijn voor hun dagelijks eten afhankelijk van wat ze die dag verdienen. En toen was daar de Covid-19 pandemie… De lockdown maatregelen van de overheid troffen de Chepang zwaar. Hun dagelijks werk stopte én daarmee ook hun inkomen. Enkele geïnfecteerden werden met geweld naar quarantainecentra gebracht, een ander deel van hen ontsnapte en verstopte zich in het bos vol angst, pijn en een lege maag. Dit alles had een enorme impact op de gemeenschap.
Rupak en zijn gezin waren vanwege de lockdown naar hun geboortedorp teruggekeerd. Maar toen hij hoorde van de zware situatie van de Chepang besloot hij terug te keren naar zijn gemeente om bij hen te zijn in deze moeilijke tijden. Voor de dorpelingen was dit heel bijzonder, een daad van onbaatzuchtige dienstbaarheid van een christen. Rupak, zijn vrouw en enkele gemeenteleden deelden voedsel uit, verzorgden zieken en baden voor en met hen. Deze kleine christelijke gemeenschap straalde zo’n hoop uit! Nu, een paar maanden later, zijn er in het dorp 29 gezinnen (!) tot geloof gekomen.
Update 14 september | Eten als gebedsverhoring
In de arme Zuid-Bulgaarse dorpen rondom Burgas maken de mensen een zware tijd door. Vanwege de corona-pandemie hebben veel mensen al maanden nauwelijks inkomen. Een groot deel van de dorpelingen zijn werkzaam in het toerisme, maar omdat er veel minder toeristen komen, is er nauwelijks werk. Daarnaast zijn de prijzen van veel levensmiddelen flink gestegen.
De partnerorganisatie van de GZB, ‘Samaritaanse Vrouwen’, heeft de afgelopen maanden met bijdrage van ‘Kerken helpen kerken’ veel kunnen helpen door verstrekking van voedsel en medicijnen. Voor een alleenstaande moeder met vier kinderen, die er helemaal alleen voor staat. Voor een alleenstaande moeder met twee zwaar gehandicapte volwassen zoons. Voor een weduwe met diabetes en zonder kinderen die geen eten meer meer had.
Een Turkse moslimfamilie waarvan de vader zwaar depressief is en zelfmoordgedachten heeft kreeg ook hulp. De vader vond het heel bijzonder dat christenen hulp boden. Dat zette hem aan het denken. “Deze (christelijke) God is niet als onze God”, zei hij. Een alleenstaande vrouw met een thuiswonende volwassen zoon, die alcoholist is, had een lege koelkast en kon geen medicijnen meer kopen. Voordat de ‘Samaritaanse Vrouwen’ langskwamen had ze in nood tot God uitgeroepen: “Alleen U kunt me helpen.” De hulp was dus een echte gebedsverhoring. Ze dankt God en vroeg expliciet om ook de gevers in Nederland te bedanken voor hun bijdrage!
Update 9 september | Weer perspectief dankzij steun Indiase kerk
Panju Pujari (36) werkte sinds februari dit jaar als dagloner in de miljoenenstad Haiderabad (midden-India), om zijn gezin te onderhouden. Toen vanwege corona India in lockdown ging, werd het steeds moeilijker zijn familie eten te geven. Ondanks toezeggingen kreeg hij geen steun. Daarom begon Panju met zijn gezin aan de 1500 kilometer lange bus- en voetreis naar zijn geboortedorp Deoghar in noordoost-India, zonder enig perspectief.
Dat kreeg hij echter weer toen mensen van de Christian Reformed Fellowship of India (CRFI) Pujari en zijn gezin tegenkwamen. Zij voorzagen hen in hun basisbehoeften: brood, maar ook keukengerei, zoals koekenpannen, waterglazen en currykommen, en bedlakens. Pujari en zijn gezin zijn er heel dankbaar voor.
Dankzij de bijdrage van Kerken helpen kerken kon het CRFI 86 teruggekeerde migrantengezinnen helpen met spullen om het huishouden weer op te starten. Een partnerkerk hielp de gezinnen met voedsel. Zo konden deze kerken met woord en daad Gods liefde laten zien.
Update 2 september | “Ik ben God dankbaar voor deze hulp.”
Tijdens de coronacrisis heeft de kerk ‘El Tabernáculo’ in San José, Costa Rica al meerdere keren pakketten uitgedeeld aan ruim 120 personen. Mensen uit de hele gemeenschap die het in deze tijd extra moeilijk hebben kregen basisproducten en schoonmaakmiddelen. Eén van hen is Yahaira Acosta, moeder van 4 kinderen. Ze heeft al maandenlang geen werk en zegt: “Ik ben God dankbaar voor deze hulp. Zonder dit zou ik niet weten hoe ik mijn kinderen eten moest geven.” Ook voor het gezin van Veronica Azofeifa en Roger Nuñez is de hulp van de kerk erg welkom. Normaal gesproken zijn ze beiden werkzaam in de evenementenbranche, maar omdat er op dit moment geen evenementen worden georganiseerd hebben ze geen inkomsten.
De kerk deelt overigens niet alleen maar voedselpakketten uit. Er wordt contact gezocht met mensen in de buurt door langs de deur te gaan of hen op te bellen. Verder is er een kinderproject waar kinderen ook maaltijden krijgen. Zo kunnen ze als kerk op verschillende manieren Gods liefde en genade laten zien.
Update 31 augustus | Wat een blijdschap in Albanië!
Het gebied rond Mushqeta is arm; door corona is de situatie van veel mensen nog eens extra verslechterd. Wat een blijdschap als er dan hulp komt! Met onze steun kon de kerk voedselpakketten uitdelen aan mensen die alle hoop waren verloren.
Pellumb & Emine hebben twee kinderen. Ze hebben geen baan en zijn extreem arm. Depressief, angstig, bereidden ze zich voor op het ergste.
Wat een blijdschap toen zij vanuit de kerk bezoek kregen. Ze kregen een voedselpakket en de bezoekers vertelden hen over Gods liefde, ook voor hen. Hun gezichten straalden. Ze konden maar niet ophouden met bedanken. Ze waren alle hoop verloren én nu kregen ze hulp.
“Toen niemand antwoordde, hielpen jullie ons. God is geweldig.”
Dit gezin vond nieuwe hoop en vreugde en staat open voor het Evangelie. Prijs God!
Update 24 augustus | Met onze hulp delen kerken op Cuba voedsel uit
“In juli hebben we met jullie steun zo’n 120 families kunnen helpen met voedsel en andere middelen, zowel christelijke als niet-christelijke gezinnen. Zo konden we als kerk tot zegen zijn, niet alleen met hulp, maar ook met het Evangelie. Veel mensen zijn tot geloof gekomen. Wij gaan door met onze getuigenis, zodat we de wereld Gods geweldig liefde en genade kunnen laten zien. 2 Korinthe 9:7 – Laat ieder doen zoals hij in zijn hart voorgenomen heeft, niet met tegenzin of uit dwang, want God heeft een blijmoedige gever lief.”
“Onlangs hielden we een maaltijd voor 20 personen, waaronder ouderen, behoeftige kinderen en mensen met een ziekte. Het was iets heel speciaals en van grote zegen, zowel voor hen als voor ons. Aan God de eer en heel veel dank aan jullie voor deze zegeningen.”
“Vandaag zijn we begonnen om 30 maaltijden uit te delen in een klein dorp. Het was een zegen om te doen, maar tegelijkertijd deed het pijn om zoveel mensen te zien die in grote nood leven. Tegelijkertijd was er veel vreugde. Er was een oma die niet meer met haar kleindochter wilde praten. Toen ik in hun huis ging bidden begon iedereen te huilen. Ze omhelsden elkaar en er was verzoening. God is goed.”
Bekijk hieronder een aantal foto’s:
Update 23 juli 2020
Oswald is student aan de Universiteit van Rwanda. Hij studeert in Kamembe, maar zijn familie woont in het oosten van het land. Toen in maart de afkondiging kwam dat alle onderwijsinstellingen gesloten werden, had hij geen geld om de bus naar huis te betalen. Terwijl andere studenten vertrokken, moest hij alleen achterblijven tot zijn familie voldoende geld had verzameld om de bus voor hem te betalen. Een week later werd een totale lockdown afgekondigd en werd al het openbaar vervoer stilgelegd. Oswald bleef alleen achter in Kamembe. Af en toe hielpen mensen hem met wat eten. Maar hij moest zich toch vooral in z’n eentje zien te redden, tot de totale lockdown werd opgeheven, begin mei. Maar nog steeds was reizen buiten de provincie niet toegestaan en kon Oswald niet naar huis.
Er blonk licht aan de horizon toen werd afgekondigd dat op 1 juni het vrij reizen weer werd toegestaan. Maar op 31 mei werden alsnog vijf coronabesmettingen geconstateerd in Rusizi. Per direct werd de districtsgrens dichtgegooid en bussen mochten – ondanks de eerdere aankondiging – niet meer rijden. Een paar dagen later, op 4 juni, werd de tweede totale lockdown afgekondigd in Kamembe. Wat volgde was, dat Oswald gaandeweg vergeten werd door de mensen die hem tijdens de eerste lockdown nog steunden. Van het geld voor het busticket kocht hij van nood maar eten. Slechts één keer in de twee dagen at hij een beetje, om zijn beperkte voedselvoorraad te sparen. Totdat hij werd opgemerkt door voormalig student Athanase, die zijn verhaal met ons deelde. We belden hem, dat hij een voedselpakket mocht komen halen. Maar de wandeling van 10 minuten was intussen al te zwaar voor hem. En daarna was hij te zwak om het pakket zelf te kunnen dragen. Athanase moest hem helpen. Gelukkig hielp het voedsel hem om weer op krachten komen. Maar hoe het verder moet…?
Update 21 juli 2020
Voor onze partnerkerken en -organisaties in Zuid-Afrika is dit een zorgwekkende en spannende tijd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is namelijk bezorgd om de snelle groei van het aantal corona-infecties in Afrika, melden diverse media. In Zuid-Afrika steeg het aantal besmettingen binnen een week met 30 procent. Toch versoepelde de Zuid-Afrikaanse regering de corona-maatregelen, met name om de economie in beweging te houden.
Het aantal corona-gevallen in Zuid-Afrika is fors hoger dan in andere Afrikaanse landen. De WHO telt er ruim 360.000 infecties, met een dodental van tenminste 5000. Een WHO-topman zegt dat de situatie in Zuid-Afrika een voorbode kan zijn van wat de rest van Afrika te wachten staat. Bidt je mee voor onze broers en zussen, dat zij gespaard mogen blijven en dat hun regering manieren mag vinden om het coronavirus te beteugelen?
Wilt u een gift geven voor corona-noodhulp in Zuid-Afrika, gebruik dan het donatieformulier.
Update 17 juli 2020
Ook uit Zimbabwe ontvingen we tot dankbaarheid stemmende getuigenissen en foto’s. Daar verspreidde de Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) 272 voedselpakketten én zeep onder gezinnen binnen én buiten de kerk, in 17 plaatsen. Lokale kerken kozen daarvoor de meest kwetsbare families in hun gemeenschappen uit. Dominees, ouderlingen en andere gemeenteleden deelden de voedselpakketten daarna uit. “Veel mensen hebben dringend voedsel nodig”, laten de pastors ons weten. “Met deze voedselhulp hebben we een groot aantal mensen kunnen bereiken. Dat leidde tot tranen van vreugde en Gods liefde, zorgzaamheid en voorzienigheid kwam door deze actie tot uiting! Als kerk zijn we dankbaar dat we zoveel mensen mochten ondersteunen. Blijf alsjeblieft bidden voor Zimbabwe, want onze problemen zijn nog niet voorbij.”
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 14 juli 2020
In Colombia deelde de protestantse kerk (IPCSR), partner van de GZB, voedselpakketten uit aan een groot aantal behoeftige mensen en families. De 60 gemeenten van de IPCSR selecteerden allemaal gezinnen en alleenstaanden die het écht moeilijk hebben tijdens de geldende lockdown, die nog steeds voortduurt in het Zuid-Amerikaanse land. Onder de geselecteerden bevinden zich ouderen, die niet mobiel zijn en daarom lastig aan eten en hulpmiddelen kunnen komen, maar ook gezinnen met kinderen waar ook zieken zijn. Dankzij de noodhulpactie via Kerkenhelpenkerken.nl kon de GZB de Colombiaanse kerk ondersteunen en zo deze noodhulp mogelijk maken.
Bekijk hieronder enkele foto’s.
Update 13 juli 2020
We kregen de afgelopen maanden heel veel verhalen, getuigenissen en foto’s binnen van buitenlandse partners. Zo ook van de Emmanuel Hospital Association (EHA) in India, een koepel van 20 christelijke ziekenhuizen, met een duidelijke visie op het verbeteren van de levensomstandigheden in dorpen en gemeenschappen. Tijdens de coronacrisis in India, die nog steeds gaande is, deelde de EHA – ondersteund door Verre Naasten – 1.500 noodpakketten uit aan arme, kwetsbare gezinnen (ongeveer 7.500 personen). Veel Indiërs hebben niets meer, nu de lockdown hen al wekenlang aan huis kluistert. Ze kunnen niet werken, hebben geen inkomen en daarom geen eten. In de pakketten van de EHA zit o.m. 25 kg rijst, 10 kg meel, 1 kg erwten, zout, suiker en olie, maar ook bijvoorbeeld zeep, waspoeder en mondmaskers. Een gezin kan met dit pakket enkele weken vooruit én heeft middelen om zichzelf – met goede hygiëne – enigszins te beschermen tegen het coronavirus. Stichting Pharus, dat in de afgelopen jaren al verschillende EHA-projecten ondersteunde, maakte ook deze corona-noodhulp van de EHA financieel mogelijk.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 10 juli 2020
De corona-noodhulpactie via Kerkenhelpenkerken.nl heeft – gerekend tot 1 juli 2020 – al ruim € 421.600 aan giften opgeleverd. “Een prachtige opbrengst, alle reden om te danken”, aldus Verre Naasten-directeur Klaas Harink. De GZB, het CGK-diaconaat en Verre Naasten zijn samen, via dit platform, een corona-noodhulpactie gestart, om de diaconale hulp van onze lokale partnerkerken en -organisaties wereldwijd mede mogelijk te maken. Harink: “Deze kerken en christelijke organisaties reageren op de nood die in hun directe omgeving ontstaat door het coronavirus of de gevolgen ervan, bijvoorbeeld vanwege lockdowns. Voor miljoenen mensen wereldwijd is de coronacrisis een regelrechte ramp. Zij zijn niet alleen bang om ziek te worden zonder dokter of kliniek in de buurt, een lockdown betekent voor hen bovendien: geen inkomsten en dus geen eten. Wat is het dan bijzonder als kerken en christelijke organisaties opstaan om diaconale hulp te bieden. Die hulp ondersteunen wij van harte!”
Particulieren, kerken én fondsen doneerden tot en met juni samen ruim € 421.600 aan de drie organisaties, specifiek bestemd voor corona-noodhulp. Van dit bedrag kwam meer dan de helft, ruim € 218.960, binnen bij Verre Naasten. Het restant van ruim € 202.640 werd gedoneerd aan de GZB (ongeveer € 122.480) en CGK (ongeveer € 80.160). Afzonderlijk van elkaar ondersteunen de organisaties hiermee de corona-noodhulp van lokale partners in zo’n 20 landen wereldwijd! Klik hier om meer te lezen.
Update 8 juli 2020
Met de steun van Kerken helpen kerken kon de kerk El Tabernáculo (De Tabernakel) in San José, Costa Rica, voedsel uitdelen aan meer dan 30 families die in moeilijke omstandigheden leven. Het voedsel dat de kerk kon inkopen werd verder aangevuld door leden van de kerk, die 30 broden, trossen bananen en kippen doneerden. Geheel volgens de gezondheidsvoorschriften mocht er van elke familie één persoon – met mondkapje en op 1,80 m afstand – een voedselpakket komen ophalen. De kerk is zeer dankbaar voor alle kerken en kerkleden in Nederland die hebben bijgedragen aan deze noodhulpactie, zodat de Costa Ricaanse kerk tot zegen kon zijn van hun gemeenschap, te midden van deze corona-pandemie.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 6 juli 2020
Mama Noheli is weduwe en leeft met haar drie kinderen en twee kleinkinderen in een klein huurhuisje, ergens in Rwanda. In het dagelijks leven werkt ze als kokkin en schoonmaakster op een basisschool. Ze zorgt ervoor dat de kinderen op de school dagelijks ontbijt en lunch krijgen. Ze vindt het heerlijk om versgebakken mandazi en pap te serveren aan de kinderen. Voor dit werk verdient ze 30.000 RWF per maand, omgerekend zo’n €28.
Bij de start van de coronacrisis, in maart, werden alle scholen gesloten. Mama Noheli’s contract werd opgeschort. En kort daarna ging het hele land in een totale lockdown. Sindsdien is het voor Mama Noheli onmogelijk om een andere baan te vinden. Ze is afhankelijk van wat mensen haar geven. Soms krijgt ze van iemand een paar kilo maismeel of bonen, waarmee ze dan een maaltijd voor haar gezin kan verzorgen. Vorige week, ‘s ochtends, keek ze in haar voorraadhok. Ze had nog een klein beetje maïsmeel. Toen ze het afwoog was het nog geen kilo. Ze besloot het te koken en dan te wachten op de dood. Immers, de crisis duurde al ruim drie maanden en de hulp werd steeds minder. Ook andere mensen hadden niet veel meer om te delen.
Toen werd er bij haar aan de deur geklopt. Ze moest naar de kerk komen, want er zou eten zijn. Veel vertrouwen had ze er niet in. Misschien zouden ze nog een keer een beetje maïsmeel en bonen krijgen. Konden ze nog een dag vooruit en dan was het weer over. Maar toen ze bij de kerk aankwam, kon ze haar ogen niet geloven! Een hele zak maïsmeel en rijst, bonen, suiker, olie en zeep lag er op haar te wachten. Hier kon ze echt mee vooruit. De tranen sprongen haar in de ogen en ze begon spontaan God te loven voor Zijn goedheid. Wat een zegen!
Immaculee is getrouwd met Theoneste en samen hebben ze een zoontje van twee jaar. Ze wonen op het eiland Ishywa, in het Kivu-meer in Rwanda. Onlangs is bij Theoneste geconstateerd dat hij het coronavirus onder de leden heeft en is hij meegenomen naar een kliniek om behandeld te worden. Het gaat op zich goed met hem, maar zolang hij het virus bij zich draagt, mag hij niet naar huis. Immaculee is alleen achtergebleven met haar zoontje.
Het leven op het eiland is niet gemakkelijk. De eilandbewoners, die veelal afhankelijk zijn van de visserij, mogen het Kivu-meer niet op om te vissen of naar het vasteland te gaan om geld te verdienen. En omdat Theoneste catechist is op het eiland, staan er dagelijks mensen voor de deur om aan te kloppen voor hulp. En als Immaculee niet opendoet, gaan de mensen net zo lang voor de deur zitten tot ze haar zien.
Vanuit het voedselpakket wat we aan Immaculee hebben gegeven, kan ze voor zichzelf en haar zoontje koken, maar ook uitdelen aan de mensen die aankloppen voor hulp. En zo helpt dit voedselpakket dubbel!
Update 17 juni 2020
Al vóór de coronacrisis zorgde ds. German Suarez uit Colombia ervoor dat 140 kinderen in sloppenwijken dagelijks een gezonde maaltijd kregen. “Maar de gezinnen áchter die kinderen komen ook in nood. Die hebben nu helemaal niets”, constateerde hij. Dus trekt hij nu de arme wijken van de hoofdstad Bogotá in, om daar gezinnen te voorzien van voedselpakketten. Hij doet dat niet zonder risico: drugsbendes maken het hem lastig. Dat weerhoudt hem er niet van om ermee door te gaan!
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 16 juni 2020
Met steun vanuit Kerken helpen kerken konden de Gereformeerde Kerken in KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika, samen met de hulporganisatie Sizanani, 300 voedselpakketten uitdelen aan arme gezinnen. Een gezin van vier personen kan daar een maand mee vooruit. De gereformeerde kerken in KwaZulu-Natal zijn ontstaan vanuit de NGK-zending. Nokuthula Khumalo, hulpverlener bij Sizanani, vertelt: “Met die voedselpakketten zijn we echt van betekenis voor de mensen hier. Vooral voor mensen die hiv-positief zijn is gezond eten juist zo nodig!” Help jij de kerken en Sizanani om nóg 200 voedselpakketten uit te delen met o.a. rijst, suiker, meel, olie, zeep, melkpoeder en appels? Geef dan via het donatieformulier op deze pagina.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 12 juni 2020
Ook een kerk in Bangladesh bood de afgelopen maand corona-noodhulp in haar directe omgeving. De lockdown in het land raakt veel mensen hard. Met steun vanuit Kerkenhelpenkerken.nl kon de kerk ruim 200 behoeftige gezinnen binnen én buiten de kerk voorzien van voedselpakketten. Die hulp is hard nodig. De verspreiding van het coronavirus verliep de afgelopen weken in hoog tempo. Ook kunnen veel inwoners van Bangladesh al ruim 75 dagen niet aan het werk, of zijn hun baan kwijt. En daar kwam eind mei óók nog eens de verwoestende cycloon Amphan overheen, in het kustgebied van Bangladesh. “Dat we ook voedselpakketten kunnen geven aan niet-christelijke families is echt geweldig”, schrijft een contactpersoon. “Velen hadden een negatieve blik op christenen en de kerk. Maar nu ontvingen ze de liefde van Jezus!”
Bekijk hieronder een fotoserie. Bangladesh is een onveilig land voor kerken en christenen. Daarom hebben we de gezichten op de foto’s onherkenbaar gemaakt.
Update 11 juni 2020
In Zuid-Afrika is het leven in de townships nu heel zwaar. Helemaal voor mensen die niet de Zuid-Afrikaanse nationaliteit hebben. We horen schrijnende verhalen van mensen die één kamertje moeten delen met 8 personen. Mensen waarvan de gezondheid zwak is, doordat ze geen aidsremmers meer hebben, maar ook weinig eten. Via de CCAP (Church of Central Africa Presbyterian) in Malawi kunnen we een aantal in Zuid-Afrika wonende Malawiërs ondersteunen met voedselpakketten.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 9 juni 2020
Zoals in veel landen is het vanwege het coronavirus ook op Cuba momenteel niet toegestaan om kerkdiensten te houden. Toch willen de kerken graag iets doen om op een andere manier iets van de liefde van God te laten zien: door mensen die écht gebrek hebben van eten te voorzien, of ze nu kerklid zijn of niet. Een paar keer per week worden er maaltijden gebracht naar mensen waar de nood heel hoog is, zoals ouderen en zieken in de wijk. En via ondersteuning van de noodhulpactie via Kerkenhelpenkerken.nl kunnen de Cubaanse kerken nu nóg meer mensen helpen dan wanneer zij het op eigen kracht hadden moeten doen. De reacties zijn bijzonder! Zo zegt een vrouw: “Alles wat uit de hand van God komt is goed. Zonder Hem zijn we niemand! Hij is het die mij kracht geeft en Hij is alles wat ik nodig heb”.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 8 juni 2020
Op Soemba in Indonesië geldt al sinds 15 maart een lockdown, die nu langzaam versoepeld wordt. De gereformeerde kerken (GGRI) op Oost-Soemba merkten direct de gevolgen van die lockdown. Heel veel mensen hadden geen inkomen meer en dus geen eten. Daarom vroegen de kerken ons om hulp, voor het bieden van diaconale noodhulp. En die hulp kwam er. Omdat de nood op Soemba hoog is, richt de hulp zich hoofdzakelijk op de eigen kerkleden. De GGRI schrijft: “Dankzij jullie steun konden we diverse etenswaren inkopen. Die hebben we verspreid onder voorgangers, evangelisten en kerken. Zij verspreiden de hulpgoederen verder onder mensen en gezinnen in hun omgeving. Iedere familie krijgt 15 kg rijst, 2 kg suiker, 1 kg koffie, 1 liter olie en 10 pakjes zout. We zijn blij dat de Heer ons bijstaat, mede dankzij de hulp vanuit Nederland”. De GGRI is een partnerkerk van Verre Naasten.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 29 mei 2020
Tot dankbaarheid stemmende beelden van de de PFCC-kerken (Presbyterian Free Church Council) en HEF-kerken (Himalayan Evangelical Fellowship) in het verre Noordoosten van India. Deze kerken boden in de afgelopen weken noodhulp aan maar liefst 350 noodlijdende families in 17 dorpen.
Update 28 mei 2020
Dankzij steun van Kerkenhelpenkerken.nl hebben tientallen gezinnen in Albanië weer meer dan één maaltijd per dag. Vrijwilligers uit 12 partnerkerken van de GZB maken voedselpakketten en delen die uit aan arme, getroffen families in hun dorp. Vanwege de lockdown is de nood voor veel Albanezen heel hoog. Geen werk betekent: geen inkomen, geen eten. Sommigen zagen geen andere uitweg meer dan om op straat te gaan bedelen. Een voedselpakket is voor deze mensen zo welkom en zo’n bemoediging! Er wordt aan hen gedacht!
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 22 mei 2020
In Zuid-India probeert de Bangalore Reformed Church, partner van Verre Naasten, de problemen te verlichten van huishoudens binnen en buiten de kerk die geraakt zijn door de lockdown in India. Zo zette de kerk een distributiesysteem op voor het ophalen en verspreiden van boodschappen naar de kerkleden en andere gezinnen. Zo hebben zij toch de belangrijke levensmiddelen in huis. Ook deelt kerk voedselpakketten uit aan armen en behoeftigen in de gemeenschap. Sommige families zaten volledig zonder eten en waren letterlijk aan het bidden om redding. De kinderen werden niet vergeten. Voor alle kinderen in de kerk, maar ook voor 150 gezinnen buiten de kerk, maakte de Bangalore Reformed Church – partnerkerk van Zuid-India Mission | Verre Naasten – pakketjes met koekjes, cake en 3 soorten snacks. Als extraatje, omdat ook zij de vervelende gevolgen van de lockdown ervaren.
Update 14 mei 2020
In Nepal verleent het christelijke initiatief Asal Chhimekee Nepal (ACN) – partner van de CGK en GZB – noodhulp in de stad Pokhara. Asal Chhimekee betekent ‘goede buur’ en dit initiatief is ontstaan vanuit 45 kerken in Pokhara, als antwoord op de enorme sociale problemen in de stad. Pokhara kent heel veel kansarme, gemarginaliseerde gemeenschappen en juist zij worden extra getroffen door de coronacrisis. Sinds 24 maart zit ook Nepal in een lockdown. Deze lockdown raakt de armen, mensen met een beperking en dagloners het hardst. Binnen enkele dagen leden zij honger. Gelukkig kon ACN, in samenwerking met de locale authoriteiten, uitreiken naar deze mensen met liefde, voedsel en corona-voorlichting.
Bekijk hieronder een korte video van dit initiatief:
Update 13 mei 2020
Sinds de coronacrisis leeft ruim 92% van de bevolking van Uribia, de meest noordelijke regio van Colombia, in multi-armoedeproblematiek. Het ontbreekt de inwoners niet alleen aan voldoende financiën maar ook aan werkgelegenheid, toegang tot gezondheidszorg en sociale vangnetten. Met alle gevolgen van dien.
Zo’n hoog armoedecijfer komt vooral, omdat in 2019 veel Venezolanen naar dit gebied zijn gevlucht. Gelukkig kan ZOA – partner van de CGK-kerken – voedsel uitdelen onder deze grote groep vluchtelingen. Dat gebeurt aan meer dan 5.000 mensen gedurende de komende drie maanden. In Colombia mag, vanwege de lockdown, maar één persoon van ieder huishouden één keer per week het huis verlaten om noodzakelijke boodschappen te doen. En als je, zoals veel vluchtelingen, geen werk en geld hebt, ben je overgeleverd aan de hulp van anderen. Door middel van een zogenaamd tegoedbon-programma kunnen 800 families veilig in quarantaine verblijven, zonder risico op coronabesmetting bij de uitvoering van illegale baantjes.
Ook installeert ZOA 1.500 watertapkraantjes in de sloppenwijken waar de vluchtelingen wonen. Daar is geen stromend water. Dankzij de kraantjes kunnen de vluchteling-gezinnen tóch regelmatig hun handen wassen. Samen hebben we zo in deze uitdagende periode een betekenisvolle impact op één van Colombia’s armoedigste gemeenschappen.
Update 12 mei 2020
Mooie beelden uit Noordoost-India. Daar biedt de Reformed Presbyterian Church (RPCNEI), een partner van Verre Naasten, al meerdere weken corona-noodhulp. Bijvoorbeeld door eten uit te delen, maar ook door het plaatsen van grote watertanks en het uitdelen van Dettol-zeep voor het handen wassen. Bovendien deelt de kerk mondmaskers en andere beschermingsmiddelen uit. De noodhulp van de kerk leidt niet alleen tot samenwerking met lokale en regionale overheden – iets wat in India uitzonderlijk is – maar ook tot aandacht van regionale omroepen. Zoals in de onderstaande video te zien is!
Ook vanuit Sri Lanka komen indringende foto’s binnen. Daar deelde de hulpverleningsorganisatie LEADS vandaag droog voedsel (dry ratio) en olie uit aan 30 gezinnen die door de lockdown zonder geld en daarom zonder eten zijn komen te zitten. Voor deze mensen is deze voedselhulp haast letterlijk een geschenk uit de hemel. Wat opvalt, is dat ook in Sri Lanka is doorgedrongen dat extra maatregelen geen overbodige luxe zijn. Dus dragen veel ontvangers van de voedselhulp mondmaskers; ook houdt iedereen netjes afstand van elkaar. LEADS is een partnerorganisatie van Verre Naasten; zij richt zich normaal gesproken met name op het opvangen, behandelen en begeleiden van kinderen en jongeren die met misbruik en mishandeling te maken hebben gehad.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 8 mei 2020
Op 30 april deelden we het bericht dat de Église de la Nouvelle Alliance (ENA) in Burkina Faso, een partnerkerk van Verre Naasten, voedselpakketten uitdeelde onder 50 noodlijdende gezinnen binnen én buiten de kerkgemeenschap. In een tussenrapportage schrijft dominee Marc Nabie van de ENA: “Iedereen liet merken blij, verrast, dankbaar en opgelucht te zijn. De voorganger van een verwante kerk is blind en had geen inkomsten omdat er geen kerkdiensten zijn. Ik heb zelf een voedselpakket bij hem thuis gebracht. Wat was hij blij, het werd hem en zijn familie bijna te veel!” Ook vertelt dominee Nabie dat drie buren – allemaal moslims – na het ontvangen van de hulp naar zijn huis kwamen, om hem te bedanken. “Dat verraste mij totaal. Een vrouw die alleen woont met haar zoon, zei: sinds ik hier woon ben ik nog nooit zo ondersteund; je hebt mijn leven gered en dat van mijn zoon en zus. Een andere vrouw zei: toen ik de volgende ochtend wakker werd, dacht ik eerst dat het een droom was; maar daarna realiseerde ik mij dat het realiteit is!”
Dominee Nabie kreeg tranen in zijn ogen van alle reacties. “Ik heb waarheid ondervonden van Jezus’ woorden ‘Er is meer geluk in geven dan in ontvangen’. Zoveel monden die ons bedanken, al die mensen die huilden van vreugde en verbazing. Zij zagen dat de Heer met dit gebaar op hun nood reageerde”, schrijft hij dankbaar. “Ik dank God voor de noodhulp vanuit Nederland en voor onze kerk, omdat we er voor mensen kunnen zijn die ons nodig hebben.”
Bekijk hieronder een video die de kerk in Burkina Faso stuurde:
Update 7 mei 2020
Bijzondere berichten vanuit Noordoost-India. Daar heeft de Reformed Presbyterian Church (RPCNEI), partnerkerk van Verre Naasten, in korte tijd een uitgebreid corona-noodhulpprogramma opgezet. In de uitvoering van de noodhulp werkt de RPCNEI samen met lokale en regionale overheden. Dat is voor Indiase begrippen erg uitzonderlijk; in het sterk Hindoeïstische land worden christelijke kerken hooguit gedoogd. Toch is er nu regelmatig overleg tussen de RPCNEI en regeringsfunctionarissen. En voor het transport van allerlei hulpgoederen droeg de regering zelfs bij aan de brandstofkosten. God werkt soms op bijzondere manieren!
De RPCNEI deelt porties van 5 kg rijst p/p uit aan 880 gezinnen (in totaal 4620 gezinsleden). Daarmee kunnen ze tenminste tweeënhalve week doen. Intussen verdeelde de kerk al 23.100 van dergelijke porties rijst. Ook richt de RPCNEI zich op preventie en het geven van hygiëne- en gezondheidsinformatie. Grote posters met do’s en dont’s rond het coronavirus werden gedrukt en opgehangen in gemeenschappen. Ook plaatste de kerk 10 openbare watertanks van 1000 liter, waar mensen hun handen kunnen wassen. 550 families kregen Dettol-zeep, voor een goede hygiëne. Bovendien naaien kerkleden zelf mondmaskers, die gratis uitgedeeld worden. En dat is nog niet alles: in korte tijd vertaalde de kerk een COVID-19-handboek in Hmar-talen (lokale talen in Noord-Oost India) en maakte het geschikt voor verspreiding via social media. Zo kunnen mensen in afgelegen dorpsgemeenschappen goed geïnformeerd worden over de gevaren van het coronavirus. In heel India geldt nog tot in ieder geval 17 mei een algehele lockdown.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 1 mei 2020
In Zuid-Afrika moest ook Nakekela Christian Community Centre Association, partner van Verre Naasten, de afgelopen weken bijna alle activiteiten staken, vanwege een lockdown in het land. Nakekela is een zorgorganisatie die zich met name richt op het verzorgen en ondersteunen van mensen met hiv en aids, en hun omgeving. Vaak gaat het om mensen in kwetsbare gemeenschappen.
Nu een heropening op 3 mei aanstaande lijkt, bereidt de zorgorganisatie zich daarop voor. Allereerst door de kliniek, gelegen ten noordoosten van Pretoria/Tshwane, schoon te maken en in te richten op veranderde omstandigheden. Ook krijgen alle medewerkers een training die hen voorbereid op het werken volgens de COVID-19-richtlijnen van de Zuid-Afrikaanse overheid. Vanwege het belang van het werk dat Nakekela doet in kwetsbare Zuid-Afrikaanse gemeenschappen krijgt de organisatie voor deze herstart een financiële bijdrage vanuit het noodfonds Kerkenhelpenkerken.nl.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 30 april 2020
De Église de la Nouvelle Alliance (ENA) in Burkina Faso, een partnerkerk van Verre Naasten, heeft met 300 liter olie, 50 pakjes macaroni en 50 zakken rijst (25 kg per zak) voedselpakketten gemaakt, die deze donderdag zijn uitgedeeld aan gezinnen die geen of nauwelijks eten meer hebben.
Bekijk hieronder een fotoserie.
In Pakistan biedt een partnerorganisatie van de GZB voedselhulp onder gezinnen die door een ingestelde lockdown nauwelijks tot geen eten meer hebben.
Bekijk hieronder een fotoserie.
Update 29 april 2020
Partnerkerken van de GZB in Albanië delen voedselpakketten uit aan mensen die zonder voedsel zin komen te zitten. De pakketten werden aan huis gebracht of konden bij een kerkgebouw (of elders) worden opgehaald. Veel kerken brengen in kaart welke gezinnen of oudere mensen hulp nodig hebben. In de omgeving van Tirana deelden vrijwilligers al honderden pakketten uit aan ouderen die binnen moeten blijven, of de straat niet meer op durven. Ook geven kerken voedselhulp aan ouderen waarvan de kinderen – door de maatregelen van de overheid – niet meer voor hun ouders kunnen zorgen (zie foto’s hieronder).
In Manipur in het Noordoosten van India geeft de Reformed Presbyterian Church of North-East India (RPCNEI) voedselhulp in verschillende dorpen en gemeenschappen. De RPCNEI is een partnerkerk van Verre Naasten. Normaal gesproken wordt er in het grensgebied Manipur veel voedsel geïmporteerd vanuit het nabijgelegen Myanmar, maar door de lockdown kan dat niet meer. Daardoor is alleen rijst goed verkrijgbaar; dat verbouwen ze in Manipur zelf. Aan groenten en fruit is lastig te komen. Veel kleine bedrijven zijn gesloten; mensen verdienen geen geld waardoor ze ook financieel in de knoei komen. Behalve het bieden van voedselhulp, wil de RPCNEI er ook aan bijdragen dat de verspreiding van het coronavirus geremd wordt. Daarom voorziet de kerk in grote watertanks, zodat mensen hun handen kunnen wassen. Ook deelt de RPCNEI mondkapjes uit, die ze zelf maken (zie foto’s hieronder).
Update 15 april 2020
Van een partner in Nepal ontvingen we deze twee verhalen:
“Vroeg in de ochtend belde Dandapani uit Lakhnath ons, om hulp te vragen voor 5 gezinnen met gehandicapte kinderen die geen eten meer hadden. Binnen een uur hadden we twee auto’s volgeladen met voedselpakketten voor deze én andere gezinnen uit de omgeving. Dandapani wachtte ons op; hij gaf aan zelf niets nodig te hebben. Hij is christen, blind en kon tot zegen zijn van 36 gezinnen door slechts één telefoontje te plegen!”
“Gisteren hebben we 52 voedselpakketten klaargemaakt. Lokale leiders van enkele dorpen kozen zorgvuldig de allerarmsten uit, die geen voedselvoorraad meer hebben. In een dorp met 32 huishoudens konden we helaas maar 16 pakketten uitdelen, maar de dorpelingen zeiden: ‘We zitten allemaal in dezelfde situatie. We zullen de ontvangen pakketten eerlijk delen’. Een bijzonder moment van nederigheid, bij de doorgaans erg ik-gerichte dorpelingen. Zij namen voor het eerst de zorg voor hun buren op zich!
Elders ontmoetten we een dove vrouw van ruim 80 jaar oud, waar niemand naar omkeek. Ze had geen helemaal geen eten meer in haar keuken en kreeg van ons een voedselpakket. Het was prachtig om te zien dat dit – ondanks dat ze ons niet kon horen – een grote glimlach op haar gezicht toverde!” (Zie hieronder voor foto’s uit Nepal.)
Een kleine greep uit de andere aanvragen tot nu toe:
* In de Centraal-Afrikaanse Republiek staat een project op stapel om bewustzijn rond het coronavirus te bewerkstelligen bij meerdere Pygmeeën-gemeenschappen. Verschillende evangelisten werken onder dit inheemse volk, dat zich nog maar weinig bewust is van de gevaren van het virus. De Pymee-bevolking erg kwetsbaar voor besmettelijke ziekten, maar wordt nauwelijks bereikt met voorlichting. Het preventieproject die leemte opvullen en mikt op het bereiken van zo’n 3000 mensen.
* In Sri Lanka zet een christelijke zorgorganisatie zich ervoor in dat 850 gezinnen – in totaal 4000 mensen – voedselhulp krijgen. Nu deze gezinnen zonder inkomsten zitten, is hun situatie nijpend. Het kopen van eten met voldoende voedingswaarde lukt al niet. Hierin wil dit project voor tenminste 2 weken in voorzien. Officieel geeft de overheid van Sri Lanka deze voedselhulp ook, maar tot nu toe zijn dat vooral woorden en geen daden. Ook komt het voor dat de voedselhulp niet die mensen bereikt die het nu het hardst nodig hebben.
* Een project in Senegal richt zich op het ondersteunen van kleine klinieken – die normaal gesproken met weinig middelen moeten werken – met onmisbare medische hulpmiddelen in de coronacrisis: handschoenen, zuurstofflessen en mondmaskers. Deze klinieken zouden anders nooit in staat zijn om patiënten met corona-klachten goed op te vangen. Door deze hulp kan die zorg wél geboden worden, zelfs al staat de kwaliteit ervan in géén verhouding tot de zorg in een Westers ziekenhuis (zie foto’s hieronder).
GEEF NU
Ja, ik geef via: