Kerkenhelpenkerken in actie voor zusterkerken:
Torenhoge inflatie stort miljoenen mensen in extreme armoede
“Financiële middelen zijn niet toereikend om iederéén te ondersteunen”
Gelukkig Nieuwjaar! Het is niet zomaar een loze kreet als we als kerken de handen ineen slaan en tot zegen zijn voor mensen die leven in extreme armoede. Door de wereldwijde inflatie komen steeds meer mensen in de problemen. Lokale kerken doen wat ze kunnen om hulp te bieden, maar worden zelf ook getroffen door de toenemende armoede. Kerkenhelpenkerken, een initiatief van de GZB, CGK en Verre Naasten, start daarom de actie ‘Gelukkig nieuwjaar?’.
De prijzen voor voedsel en energie rijzen de pan uit, wereldwijd. Dat raakt vooral mensen die al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Arme Albanezen, Sri Lankanen, Soedanezen en Venezolanen eten ongekookt voedsel en wassen hun kleding minder vaak om brandstof te besparen. Miljoenen mensen slaan noodgedwongen maaltijden over. Ze laten ziekten onbehandeld, hebben geen geld voor het openbaar vervoer om naar hun werk te gaan en moeten kiezen of ze medicijnen kopen of maïs. Voor hen geen gelukkig nieuwjaar.
Meer nodig dan ooit
Ook kerken komen door de inflatie in de problemen, zoals in Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Daar is een jonge kerk ontstaan, mede door inzet van Leendert en Nelleke Wolters van de GZB. Gemeenteleden kunnen – door fors gestegen prijzen voor voedsel, energie en goederen – het salaris van hun dominee niet meer opbrengen en de kerkhuur niet meer betalen.
Op Sri Lanka komt de hulpverlening van de christelijke partnerorganisatie Leads van de Verre Naasten in gevaar. Zij kunnen – door gestegen transportkosten – kwetsbare en misbruikte kinderen minder vaak bezoeken en begeleiden.
Wereldwijd komen kerkgemeenschappen in actie voor kwetsbare geloofs- en buurtgenoten, ondanks hun eigen problemen. De Nederlandse organisaties CGK, GZB en Verre Naasten willen hun zusterkerken daarin bijstaan en zamelen via het noodhulpfonds kerkenhelpenkerken.nl geld in, zodat broeders en zusters wereldwijd kunnen blijven omzien naar mensen die door de toenemende inflatie steeds verder in de problemen komen. De CGK, GZB en Verre Naasten roepen Nederlandse christenen op om via www.kerkenhelpenkerken.nl te doneren voor een noodhulppakket. Het is meer nodig dan ooit!
Torenhoge inflatie stort miljoenen mensen in extreme armoede.
Klik hier voor voorbeelden van hulp die geboden wordt.
Kijk hieronder verder om te lezen wat partnerkerken en -organisaties met uw gift doen.
Jonge kinderen de dupe
Naast de wereldwijde inflatie lijden Kenia, Somalië en Ethiopië ook nog eens onder extreme droogte. Keniaanse RCEA-kerken (Reformed Church of East Africa) delen kleding uit aan arme, hongerige gezinnen én een deel van hun eigen maïsoogst. Dominee Luka Ariko constateert dat de tekorten in Kenia alarmerend groot zijn en dat vooral jonge kinderen daarvan de dupe zijn. Hij wil graag extra geld inzetten om mensen in nood te voorzien van voedsel. Wereldwijd zijn zestig miljoen kinderen ondervoed en ze kunnen niet naar school omdat hun ouders de schoolkosten niet kunnen betalen.
Volgens het wereldvoedselprogramma van de VN leven ook miljoenen Congolezen in onzekerheid over hun dagelijkse eten. Ze lijden onder de gevechten tussen verschillende rebellengroepen, de hoge inflatie en de voedselcrisis, waarvoor miljoenen Congolezen op de vlucht sloegen. De diaconieën van de Congoleze URCC-kerken (United Reformed Church van Congo) willen arme gezinnen een geldbedrag geven om voedsel te kopen voor de komende maand. Volgens voorzitter, dominee Athanase Kabongo is dat hard nodig.
“Financiële middelen zijn niet toereikend om iederéén te ondersteunen”, zegt dominee Bchara Oghli van de Armeense kerk in Aleppo, in Syrië.
Leven onder de armoedegrens
Door de oorlog in Syrië leeft zestig procent van de inwoners van het verwoeste Aleppo onder de armoedegrens. De meeste stadsbewoners kunnen niet in hun basisbehoeften voorzien. Dominee Bchara Oghli, van de Armeense kerk in Aleppo, vertelt dat dit jaar drieduizend mensen de kliniek van de kerk bezochten voor een medisch consult of een tandartsafspraak, en dat duizend mensen financiële ondersteuning kregen. “Anderen boden we een luisterend oor, want onze financiële middelen zijn niet toereikend om iederéén te ondersteunen.”
De Armeense kerk in Beiroet, in buurland Libanon, startte ook een kliniek voor medische en psychische hulp aan buurtgenoten en vluchtelingen. Meer dan de helft van de Libanese bevolking leeft onder de armoedegrens. Ook in Turkije leven vluchtelingen in grote armoede. De christelijke organisatie First Hope Association wil hen bijstaan.
(tekst loopt verder onder de foto)
Hartproblemen
In het noordoosten van Albanië deelt dominee Bledar Lilaj (39), van de Christus de Verlosser-kerk in Laç, deze winter voedsel- en hygiënepakketten uit aan arme landgenoten. Kerkleden verzorgen, in samenwerking met een christelijke kliniek, gratis medische onderzoeken en pastorale gesprekken in afgelegen dorpen. Zo maken ze Gods liefde zichtbaar.
De invalide Bujari Hyray (40) is blij met de steun die hij krijgt via de kerk. Hij kan nauwelijks rondkomen van de arbeidsongeschiktheidsuitkering van de overheid. Zijn invalide moeder Dile Hyray heeft hartproblemen. Zij kan van haar uitkering van tachtig euro per maand noodzakelijke ziekenhuisopnames en medicijnen niet betalen. Bujari en Dile zijn blij met de steun die ze krijgen vanuit de kerk:
“Ik ben God dankbaar voor Zijn zorg.”
GEEF NU
Ja, ik geef via:
GZB verwerkt uw gift op basis van uw keuze hierboven
Of overmaken op
IBAN: NL91 INGB 0690762445, GZB in Driebergen
o.v.v. Kerkenhelpenkerken